onsdag 7. desember 2011

"Blomkål i farse" ~en enkel hverdagsrett.

Dette er en "hverdagsrett" jeg husker godt fra min barndom. 
Veldig enkel å få til, og det blir godt!
Vi kalte den bare "blomkål i farse", men 
mulig den egentlig heter "Farsert blomkål"?
Uansett, her er et middagstips igjen: 
Du trenger: 
Til selve retten~
1 blomkålhode
1/2 til 1 kg. medisterfarse.
(kommer an på hvor stort blomkålhodet er!)

Til sausen~
Kraft fra blomkål-farsen
3 ss mel
litt salt og pepper
litt revet muskat etter smak
Om krafta blir svak: Litt grønnsakbuljong.

Tilbehør~
Poteter
Gulrøtter
Tyttebærsyltetøy
Gjerne baconbiter.

Slik gjør du: 



Blomkålhodet renses for stilk og blader.
Legg det du har renset ut i vann sammen 
med blomkålhodet.
Kok opp, og kok i 3-4 minutter.
(pass på! Det skal bare forvelles)
Ta opp blomkålen, men la resten koke videre
så du får kraft.


 Mens blomkålen forvelles rekker du å gjøre det klart til pakking:
Legg aluminiumfolie i en dyp tallerken (eller bolle). Pass på så dette ikke har rifter. Smør folien litt (gjerne med melange eller rapsolje).
Bruk en spiseskje og gni et tynt lag med medisterfarse i bunnen og litt utover kantene av tallerknen/bollen.
Når blomkålen er ferdig forvellet, tas den ut og legges forsiktig oppi medisterfarsen du har hatt utover. Klask litt mer farse rundt omkring på blomkålhodet. Husk å ha en god slump igjen så du får dekket undersiden (som nå er opp) på blomkålen.


Pakk folien rundt det hele. Klem lett så du kjenner folien er tett på farsen.
Putt aluminiumspakka oppi kokevannet igjen.
La det trekke i ca 20 min.
(snik kikk litt innimellom, i skjøten under, så ser du når farsen er ferdig)
Det er lurt å snu pakka en gang underveis.


Ta så pakka ut av kasserollen og la den renne av i et dørslag mens du lager sausen.

Lag den som en enkel spedd saus. :-) Husk muskaten, salt og pepper.
Smak til med grønnsakbuljongpulver/buljong om du kjenner sausen er for "Sped" i smaken.
Og jeg håper du har husket å koke poteter og gulrøtter.

Vel bekomme. 

13 kommentarer:

  1. Hmmm....det vêr en ny og spennende variant av blomkål....det skal jeg jammen huske på.

    Ha en fin adventstid

    SvarSlett
  2. Blomkål er meget andvendelig til mye. :-)
    Ha en fin adventstid du også. :-))

    SvarSlett
  3. Jøss, dette tror jeg aldri jeg har sett før. :-)

    SvarSlett
  4. Jeg tror min mor kalte det "BlomkålKAKE" når vi var vrange og ikke ville ha grønnsaker.. hihi. Det ser jo ut og skjæres opp som en kake..

    SvarSlett
  5. Takk, takk! Treng alltid nye middagstips !

    SvarSlett
  6. Genial oppskrift! Jeg er en stor tilhenger av hverdagsmat. Medister er svært så poppis her i huset, så jeg skal lansere ideen til gubben.

    Av en eller annen grunn dukker du bare av og til opp i RSS leseren min, så jeg fanger ikke alltid opp innleggene dine. Så jeg kikker innom når jeg får ånden :)

    SvarSlett
  7. Takk!

    Har aldri sett på maken!
    Men det så godt ut.
    :)

    SvarSlett
  8. Det er kjempegodt. Og jeg pleier å lage av stort blomkålhode og 1 kg farse. Når alle er mette og fornøyde skjærer jeg opp resten av blomkålkaka, skreller og deler potetene i fire, deler gulrota i litt store biter og hiver alt i sausen. Flott restemat til dagen etter. :-)

    SvarSlett
  9. Du dette må jo bare prøves da!! Man kan lage medisterdeig av oksekjøttdeig?

    SvarSlett
  10. Eh.. ja? Eller..nei? Aner ikke, faktisk..noen??

    SvarSlett
  11. Hei :-)
    Dette var en populær rett hjemme hos oss når barna var små, de kalte det "hjerne" :-D Og da ble det grøssende godt ;-)

    SvarSlett
  12. Jeg husker denne fra barndommen. Måtte bare prøve den i dag. Jeg brukte kalkun farse og det gikk bra. Deilig og masse minner knyttet til denne. Det må være over 35 år siden jeg smakte dette sist

    SvarSlett
  13. Vi lagde denne retten på skolekjøkkenet for veldig lenge siden - i 1976!
    Har ikke spist det siden, men nå skal jeg lage det snart!

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...