Her er herligheta:
Du trenger:
15-16 timer til middag. <------obs
En leirgryte (eller ildfast form med lokk eller folie)
En frossen stek. Fortrinnsvis elg eller okse. Svin kan også brukes, men jeg vil si de andre egner seg bedre.
Løk
Hvitløk
Gulrøtter
Kålrot
(eller andre grønnsaker du liker)
Poteter
Til sausen
Krafra fra steka
Sausjevning/mel
Buljongterning/buljongpulver (om du lager mye)
Einerbær, om du har
Salt og pepper
Første forsøket mitt med denne jevninga! Var spent, men det gikk greit. Ingen smak! |
Obs.KVELDEN FØR MIDDAGEN SKAL SERVERES:
Husk at om du har leirgryte skal denne settes i vann i minst 20-30 minutter før bruk.
Del opp en løk, hvitløk og en gulrot i store biter og legg det meste av det i gryta.
Legg den frosne steka oppå. Ha resten av gulrota osv oppå og rundt steka om det er plass.
Ha på lokket (el folie). Sett i kald ovn. Ha ovnen på 75 grader. La stå natten over, MINST 10 timer.
Mitt nyeste loppekjøp! |
DAGEN DET ER FESTMIDDAG:
Når steka er ferdig legger du den på et fat og bare lar den være. Ha folie over.
Kok poteter
Del gulrøtter og kålrot i store biter og sett til kok.
(Delinga av grønnsakene kan du jo gjøre tidlig på dagen og la stå til en times tid før det skal være klart. Da er det bare å sette på plata når det nærmer seg. ;-) Godt for alt en er ferdig med)
Sil av krafra fra steka og ha i en kjele.
Spe event på med vann og buljong til ønsket sausmengde.
Knus 2-3 einebær og ha i. (tro meg, 3 er MAX mengde)
Følg anvisningen på jeverpakka eller lag jevning som du pleier.
Lag sausen så tykk som DU foretrekker. :-)
Ha i en spiseskje med kesam eller rømme.
Event også en ts med tyttebærsyltetøy.
Smak til med salt og pepper.
(man kan med fordel ha oppi en skive brunost, om alle i husstanden liker det.....)
Skjær opp steka. Legg på et fat. Om du har plass så er det fint å legge grønnsakene på her. Hvis du overfyller fatet med stek så sleng over noen cherrytomater for pyntens skyld, om du har. (ja, noen spiser det jo også da... ;-) (salat eller agurk kan du også pynte med, forsåvidt).
Serveres gjerne med flatbrød og tyttebærsyltetøy.
Ekstra tips:
Og om du har en forholdsvis stor stek: lag masse saus, kok mye mer poteter og grønnsaker enn det du trenger for festmiddagen. Del opp restene i mindre biter med en gang, etter middagen hiv alt i sausen og sett kjelen i kjøleskapet. Fiks ferdig labskausmiddagn til dagen etter! Og jeg skal SI den labskausen blir god.
Håper noen prøver tipset, det er knallgodt og så enkelt! Og det ser fint ut om du skal servere gjester. ;-)
Vel bekomme!
wikipedia/Jevning
Hvordan bruke jevning?
(og igjen må jeg takke min vennine L for å ha vært testpilot, det var hun som første gang lagde dette til meg)
Tusen takk<3 Den oppskriften noterer jeg meg;0) Er å enig i kjøttvalget, svin blir ofte litt tørt og smaksløst så jeg ville nok godt for okse eller helst vilt;0)
SvarSletther er menyen som følger: Spekemat, diverse spekepølser, hjemmelaget varm potet stuing, flattbrød, ekte smør, rømme, både lett og ekte samt masse med eggerøre og til dessert kjører vi årets tradisjon: verdens beste;0))
Go 17 mai vennen og go kos og glad i deg<3
mm, det "hørtes" kjempegodt ut!
SlettSkal heller ikke ha denne i morgen, lagde den søndag.
:-)
mmmm... det skal jeg prøve en gang! Men ikke i morra... da spiser vi litt ute her og der - bare kaffe- og kakeservering her på ettermiddagen.
SvarSlettDen gamle leirgryta jeg satt i boden må fram igjen skjønner jeg. Hører mange sier det er "in" igjen. Godt jeg er dårlig på å kaste :)
Ha en herlig 16 mai - uten stress ;)
Klem fra Inger
Er det "in" igjen! :-O Jammen da har jeg nok en gang tviholt på en trend fra ene gangen til den andre. :-D
Sletthvis du finhakker et par sylteagurk skiver oppi den sausen i tillegg...da blir den god da... jammi...:-)
SvarSlettSyns svin er godt da den tilbredes i leirgryte jeg da..den blir ikke så tørr som hvis en lager den i langpannen.men klart...elgstek er favoritten.
ha en fin 17 mai alle sammen. å du....la lillegutt spise all den isen han vil :-)
Åse
Her skal det spises is så det tyter hos både liten og stor. :-)
SlettSylteagurk.. vel.. skeptisk for min egen del. :-) Sikkert kjempegodt med det i sausen for de som liker det. Takk for tips.
Det var jeg første gangen jeg hørte om det og så neon brukte det...men det er himmelskt godt i saus til stek:-)
Slettja hiv innpå med is....17.Mai bare en gang i året :-)
Åse
Såg godt ut, men det vert spekemat her. Og ikkje noko stress ;-)
SvarSlettTakk for oppskrifta. Dette må prøvast med tid og stunder.
SvarSlettHa ein fin 16. mai !
Klem frå Anne-Mari
Kremt... Surrehuet fikk ikke med seg dedikasjonen første turen ho var innom her ;)
SvarSlettMen tusen takk for den da :)
Det er jammen bra du har husket denne oppskrifta da, siden jeg ikke gjorde det. Men nå har jeg den igjen ;)
Har jo ikke lagd dette på kjempelenge siden ikke har hatt leirgryte (jada, jeg vet det går å bruke folie, masse unnskyldninger for å ikke gidde vettu ;)) men nå som jeg har fått det så skal jeg jammen lage det igjen :) Tusen tusen takk for den! :)
Klem fra L
Nam nam :)
SvarSlettKommer du hit og lager???
Klæm
Hehe, nei dette er så enkelt så alle og enhver kan lage det selv. Husk du fant oppskrift her... da er det grei skuring med å få det til. :-)
SlettVi satser på grilling i morra...
SvarSlettHej Elin.
SvarSlettBare lige inde for at ønske dig en god 17. maj.
Knus Hanne Bente
Hørtes kjempegodt ut, og skal prøves en dag!:)
SvarSlettjeg har en gammel leirgryte jeg arvet og aldri prøvd, skal jammen våge meg på den neste gang det skal kjøttes villt her i huset! :o)
SvarSlettOk, lett som en lek? Får prøve det da, så snart jeg har ett egnet kjøkken tilgjengelig. For det går vel an å lage dette til hverdags også.. eller? ;)
SvarSlettKlem ♥
Flott til hverdags også. :-) Og lett som bare det å få til.
SlettOm jeg setter på kvelden før altså over natta ca 23. Vil det si ferdig kl 09.00 dagen etter da?eller øker jeg grader og steker fram til ca 14?
SvarSlett