onsdag 19. september 2012

En smak av.........

..........MORMOR?! :-O


Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har prøvd å få til mammas "fisk i skjell"-rett,
bestemors brune pinner, mormors ferske suppe eller Jorunns ostesmørbrød.
Noen ganger har jeg fått til smaken nesten rett. 
Etter mange år ga jeg opp. 
Min mat kan ligne, men smaken blir aldri som den opprinnelige. 
Trodde jeg. 
I dag laget jeg tyttebærsyltetøy. 
Det skulle jo smakes til etterhvert, 
og jeg smakte. Og fikk en overraskelse. 
Jeg hadde laget mormors syltetøy!
Det smakte nøyaktig som hennes nykokte 
tyttebærsyltetøy
som vi fikk på hjemmebakt skive
om vi var så heldige å dukke opp 
når hun var i sving med syltinga. 
Og så heldige var vi ofte! 

Så da ble det en tur ned "memory lane" i dag. 
Til skog, tyttebærturer, skogplanting, sykkelturer og tordenvær. ;-)
Og mat... alltid mat... man kom seg sjelden ut fra mormors kjøkken uten å ha fått i seg mat. 
En snill dame, det var min mormor. :-)


Og nå sier vel du at jeg bare kan lage likt syltetøy på nytt og på nytt og på nytt, 
og så vil det smake som mormors hver gang?
Nei, så enkelt er det dessverre ikke med min kokkeevner. 
For en gangs skyld slumpet jeg med målene.. :-P

Ha en fin kveld. 

15 kommentarer:

  1. Syltetøy har jeg aldri laget. Du får angre nå på at du ikke skrev ned målene...

    SvarSlett
  2. Du slumper nok riktig neste gang også, tenker jeg.
    Jeg sliter med nypemarmeladen som min mormorlagde. Den blir aldri riktig.
    Kos deg med mormorsmaken :-)
    Mormor K

    SvarSlett
  3. Da smakte det nok fantastisk godt :) Tyttebærsyltetøy er for meg tilbehør til middag, og jeg ble en gang skikkelig skuffa som ung og nyinnflytta til Østfold, og en nabo som var fra Nordland serverte meg vafler, med tyttebærsyltetøy!! Ikke torde jeg si noe heller, måtte spise opp, hihi..
    På brødskiva er nytt for meg, men smak og behag! Kos deg med syltetøyet Elin, ikke no' er som hjemmelaga :)

    SvarSlett
    Svar
    1. På brødskiva KUN helt nykokt og lunkent!! Ikke kaldt. usj nei, da er det tilbehør til middag. Enig med du!

      Slett
  4. Det er ikke enkelt å finne mormor's (eller for min del bestemor's) smak. Kjøttkaker kommer alltid til å være noe som bestemor fikk best til. Det er et fint minne. Dersom kjøkkenvinduet sto på gløtt visste jeg at bestemor stekte kjøttkaker og alltid ville ha meg innom for å smake. Jeg har prøvd mange ganger,men finner ikke akkurat "den" smaken.

    SvarSlett
    Svar
    1. :-) Herlige minner. :-)
      Det er ikke lett med "den" smaken, nei.

      Slett
  5. .... Heldige vi er som har gode minner , lunken brødskive, lunkent tyttebærsyltetøy... men sååååååååååå mange gode andre minner å... for meg "MOR" minner, saver.... Tåreklem til deg fra meg... <3

    SvarSlett
  6. Akkurat som bestemor, det er vanskelig det. Men så er det sånn da at dem brukte ikke mål og vekt tidligere og der ligger garantert hemmeligheten ;)

    SvarSlett
  7. Det er alltid ei god kjensle når ein lukkast :)
    Du får det nok til fleire gongar .
    Eg brukar å røre tytebær og fryse. Og likar den både på skive og til brun saus :)

    Klem frå meg

    SvarSlett
  8. Kjekt at det klaffa denne gongen.
    Rart med det der, at ein ikkje får til akkurat slik som ein husker det...

    SvarSlett
  9. Hei! Ja, det er ikke bare bare, med ting man husker at skal være sånn og sånn. Men gode minner det er koselig å tenke på... Det var vel ikke så mange som brukte oppskrifter før i tiden. De lagde mat hele tiden og læringen gikk fra mor til datter, sånn er det vel ikke så mye av lenger. Så det var bra du fikk det til denne gangen, kos deg. Ha en fin dag, klem

    SvarSlett
  10. heldig er den men koselige kjøkkenminner og sine bestemødre. Min bød bare på nyco, som bruste så salt og underlig på tunga...
    Men som nordlending har jeg tyttebærminner, nyrørte tyttebærminne. Kokte tyttebær passer best til middag ja, men nyrørte er deilig på både brødskive og vaffel. :o)

    SvarSlett
  11. Takk for din koselige kommentar inne hos meg. Jeg VET ...klarer aldri lage samme gode smaken som i mammas mat. Skjønner ikke det der altså. Klem

    SvarSlett
  12. Hehe her kjenner jeg meg godt!

    Vet ikke hvor mange ganger jeg har stått på kjøkkenet
    å sloss med de grytene for å prøve og få til akkurat mamma og pappas,
    besteforeldre og olderforeldres mat.
    Det er neimen ikke lett!!

    Pappas pannekaker og bestemor og bestefar sin brunesaus kommer jeg aldri til å få til!
    Hos bestemor og bestefar kan til og med en tørr gulost skive smake godt altså hehe ;)

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...